Mad

Sukkerfri, glutenfri og mælkefri fastelavnsboller

26. februar 2018

Til fastelavn tænkte jeg: “Kan jeg lave en fastelavnsbolle uden hverken gluten, sukker og mælk?” Så jeg tog udfordringen op, og jeg synes, at resultatet blev ret godt😜 Der er dog chokolade i (ift at de ikke er heeeelt fri for mælk🍫 Men det kan undlades eller skiftes ud med sukkerfri syltetøj🍓)

Det skal lige siges, at disse ikke er meget sundere end almindelige fastelavnsboller som sådan, men har du allergener overfor nogle af de tre ting, så er de jo sundere for DIN krop! Fejlagtigt kommer bagværker uden det ene eller det andet ofte til at lyde sundere end de almindelige. Men kigger man på kalorietallet, så er der ofte ikke den helt store forskel. Det er selvfølgelig altid godt at undgå for meget raffineret sukker, men sukker bliver ofte erstattet af andre ting såsom fx dadler eller modne bananer, hvilket også indeholder kalorier. Disse kalorierne er dog ofte givet bedre ud, da du får mere positive energi til din krop fra det “naturlige sukker” fra fødevare frem for det raffineret. Men disse kalorier er bestemt ikke “gratise”. Sukrins produkter er en god erstatning, hvis kalorierne skal holdes nede dog.

Men ja, jeg vil bare gerne frem med budskabet om, at du skal være opmærksom på, at bare fordi opskrifter er uden “de forbudte ting” eller fyldt med de “rigtige ting”, så er det ikke ens betydning med, at man kan spise løs. Jeg møder fx ofte udsagn fra nye klienter om, at de kan spise proteinsbars “gratis”, da det jo er sundt med protein. Bare nej … proteinbars er ofte lige så kalorietunge som fx en marsbar; ernæringsfordelingen er bare anderledes. Men når det er sagt, så er den her opskrift nu god😉

Opskriften kommer her med ingredienser og fremgangsmåde👇🏼

Bolledejen:

  • 600g glutenfri finax mel (den røde karton).
  • 4,5 dl lunkent vand
  • 25g gær
  • 1 spsk sukrin (den røde pose)
  • 1 moden banan
  • 2 æg
  • 2 spsk olie
  • 1 tsk salt
  • 1 spsk kardemomme
  • 1 tsk ren vanille (Jeg brugte korn fra Urtekram krydderi, men stang kan også bruges med fordel)

 

Fyld (creme og chokolade🍫):

  • 2 æggeblommer
  • 1 tsk ren vanille (Jeg brugte korn fra Urtekram krydderi, men stang kan også bruges med fordel)
  • 1 dåse kokosmælk
  • 2 spsk Maizena (majsstivelse)
  • 3 spsk Sukrin (den røde pose)
  • 86% mørk chokoladetern (jeg lavede 15 boller af dejen, så jeg skar en 100g plade i 15 styks (3×5) og så skar jeg det stykke i ca 6 tern.

 

Pensling:

  • 2 æggehvider til pensling af bollerne (resterne fra de to æggeblommer som blev brugt tidligere)

 

Topping:

  • Enten smelt chokolade i karbad eller lav glassur. Hvis du vil have sukkerfri glasur, så lav den på sukrinmelis (den lyserøde pose) og ren tilsæt ren kakaopulver ved ønsket om chokoladeglasur.
  • Spiseligt guldglimmer ✨

885DDA00-7671-4B05-A0A6-F1024BEE5584

Fremgangsmåde til bolledejen:

  1. Rør de 25g gær ud i 4,5 dl lunkent vand.
  2. Bland med sukrin, most banan, æg, olie og krydderier.
  3. Tilsæt melen  lidt ad gangen indtil den rette bolle konsistens er opnået (ikke for kompakt).
  4. Dejen sættes til hævning i 1 time.

 

Fremgangsmåde til cremen:

  1. Alle ingredienserne kommes i en gryde.
  2. Piskes sammen under opvarmning indtil den er tyk.

Fremgangsmåde til at samle bollen:

  1. Den hævet dej skal dejen deles i 15 kugler.
  2. Rul dejen flad med en kagerulle.
  3. Creamen deles i 15 og en klat kommes i hver sammen med chokoladestykkerne.
  4. Kanterne samles og vendes ned mod bagepapiret.
  5. Bollerne pensles med æggehviderne.
  6. Fastelavnsbollerne sættes i ovnen – kold ovn på 200 grader – varmluft. Skal være deri i 20 minutter
  7. Når bollerne er køllet af kan de dekroreres. Skal de ikke spises med det samme, så frys dem ned og dekrorer når de bliver lunet på ny og skal serveres. (Og ja, smager bedst lunet😍)

Relaterede indlæg