Mad

Nødder

8. april 2016

I går blev nødder nævnt, da jeg omtalte fedtsyrer, hvor jeg anbefalede ikke at få for meget omega-6, n-6, som er den kategori, hvor nødder ligger i. Dog er nogle nødder rige på omega-3 også; hvilket er valnødder. Samt nævnte også frø sorterne hør og chia som omega-3 indholdige. Jeg skrev i går på bloggen, at man bør sænke sit n-6 indtag, hvilket man mest bør gøre inden for kategorien: fastfood og snacks som chips, kager og kiks. Det er dette, som os dansker køber for meget i butikkerne, så vores indtag af n-6 løber helt løbsk. Men der er SELVFØLGELIG de gode n-6, som kroppen virkelig har brug for, og de ligger blandt andet i nødder, som jeg synes, er en af de vigtigste kilder dertil.I nødder er der masser fedtsyrer, som jeg før har omtalt, hvilket er nødvendigt for kroppens balance. Der er i nødder også masser fibre, vitaminer og mineraler. Samt er du vegetar eller veganer, hvor du ikke får proteiner fra kød, så kan du faktisk finde disse proteiner i nødder.

Nødder kan også hjælpe dig til at få en pænere hud, beskytte dit immunforsvar, sænke dit blodtryk og kolesteroltal. De kan endda sætte gang i stofskiftet, så din forbrænding optimeres, hvilket er godt under et vægttab. Det er bare vigtigt i forbindelse med et vægttab at have i mente, at nødder er utrolig rige på kalorier, så det er bestemte ikke en “gratis” vitaminbombe. Jeg anbefaler derfor max 50 gram nødder om dagen, hvis du gerne vil tabe dig. Er du meget fysisk aktiv og ikke vil tabe dig, så vil jeg mene, du sagtens kan spise omkring de 100 gram nødder. Det er min personlige overbevisning, dette synspunkt er der sikkert MANGE af!
Nødder kan i det hele taget rigtig mange gode ting, og det sjove er, at hver type nød kan tilføre din krop noget specielt. Der er et utal af guides på Google, hvor der skrives om, hvad de forskellige nødder kan give dig. Så synes du mine indledende ord lød spændende, fordi der er noget, som du gerne vil have forbedret; fx sænket kolesteroltal? Så prøv at google dig frem til, hvilket nød som netop kan hjælpe dig.

Når vi så snakker nødder generelt, så kan jeg lige så godt kaste på bordet, at peanuts IKKE er en nød, hvilket mange tror. Jeg glemmer det helt selv til tider, da jeg er så glad for peanutbutter, så jeg bruger lige undskyldningen for mig selv “Jamen, så får jeg jo nogen nødder indenbords”. Nej, det gør jeg ikke. Jeg får en form for bønner indenbords, som ikke er rige på de gode ting fra nødder, men derimod utrolig rig på den omtalte n-6. Så desværre går den undskyldning for mig selv ikke helt! Men derimod ved jeg, at mandler er virkelige gode under et vægttab, så dem finder man på mine kostplaner. Mandler er nemlig fyldt med magnesium, jern og kostfibre, og disse kostfibre skrev jeg om i mandags, hvor jeg nævnte, at de sætter gang i fordøjelsen, hvilket kan føre til vægttab. Der er studier der viser, at mandler kan reducere det farlige fedt på maven, som sidder om ens organer, hvilket virkelig er en påstand, som er værd at afprøve. Derudover er mandlen en stærk repræsentant til at beskytte immunforsvaret, da mandlen er fyldt med e-vitaminer. Desværre kan du ikke spise en masse marcipan og bruge undskyldningen, at der er mandler i. Der er meget mere sukkerstads deri også! 😉 Samt prøv at undgå de saltede nødder, da et for stort indtag af salt ikke er godt for kroppen. Hold dig til de naturlige rene nødder.

Jeg vil give dig opskriften på en raw cake, fyldt med masser nødder. Det er en kcaloriebombe, ligesom så mange andre kager. Men her får du til gengæld en masse gode fedtsyrer, vitaminer, mineraler og jeg skal komme efter dig! 😉

RAW CAKE
1 kilo friske blendet dadler
500 gram mandler
10 spsk sukkerfri kakaopulver (bruger den fra Urtekram)
4 spsk smeltet kokosolie
2 tsk ren vanilje (ikke vaniljesukker)
60 gram mørk chokolade i tern (helst 80%+)
Blend det hele sammen og vend chokoladeternene i til sidst. Top gerne med frysetørret jordbær eller hindbær. Bedst efter et døgns tid i køleskabet.

Relaterede indlæg