Hverdagstanker, Kræftpårørende, Motivation

Mit kropssyn efter fars kræftforløb

20. juli 2018

Billedet har faktisk intet med indlægget at gøre😅 Men lige dét som blev taget i dag over dagens grin over, at min drikkelse matchede min top! Så derfor blev dette billede slået op på Instagram og henvisningen til dette indlæg kom derpå😉 Men derfor er emnet stadig helt vildt seriøst. Nok et af de mest personlige jeg har skrevet, da jeg indblander en oplevelse, som jeg for nyligt har haft, som stødte mig lidt. Måske I forstår det, måske I ikke gør? Men I er nu i hvert fald velkommen til at læse med om, hvordan mit kropssyn har ændret sig efter at se min fars krop give op til kræften. Det hårdeste forløb jeg nogensinde har været igennem. God læsning👇🏼

Har mit syn på sundhed ændret sig efter at være nærmeste pårørende til en kræftpatient? Har mit kropssyn ændret sig efter at se, hvordan kroppen er herrer over liv og død? Kan svare højt og tydeligt JA!!

Aldrig har jeg haft det så afslappet med min krop, som jeg har nu! Jeg er TAKNEMMELIG for min krop, fordi den er RASK! Rask er sundhed, der gavner din krop. Rent faktisk den vigtigste sundhed du kan give din krop, det er at gøre dit bedste for at bevare den rask! Sundhed er ikke om du har sixpack, store biceps, deller eller strækmærker. 

Jeg så hvordan en sygdom forvandlede en stærk mand med store stærke arme til en mand med sunken muskelmasse og ar i massevis efter et utal af operationer, som sikrede hans overlevelse. Aldrig har jeg været mere ligeglad med ar. Arene fik mig ikke til at ændre syn på min far, arene fik mig ikke til at elske min far mindre – tværtimod. Arene påmindede mig livets vigtigste værdier, som i min optik er de indre, og det vi deler – som i dette tilfælde er familiesammenholdet og den ubetingede kærlighed. 

Aldrig har kroppens fysik været mere ligegyldig for mig, da man jo faktisk bare skal være taknemmelig over, at den bærer rundt på dig, den kan rumme dig, den holder dig rask og ikke mindst giver dig liv. Du skal elske din krop på trods af asymmetri, strækmærker, deller, manglende markeringer og generelle mangel på det perfekte.

Flere gange i mit liv har jeg tænkt “hvis bare jeg kunne ændre det og det, så vil jeg være gladere for min krop”. Hvorfor ikke bare vær glad for sin krop, fordi den er rask!? Rask skal altså være det nye sundhedsideal, hvis I spørger mig, og ikke blot det der ses på ens fysik.

Hvis du tænker, om du er “sund nok”? Så spørg dig selv, om du kan bruge din krop til dét, som giver dig en god hverdag: kan du gå langt med din hund? Kan du lege med dine børn? Kan du bukke dig ned og binde dine egne snørebånd? Kan du klemme dig mellem stolerækkerne på arbejdet? Har du den energi du ønsker? Kan du give blod til blodbanken?

Kig på hvad der giver dig værdi i hverdagen, og spørg dig selv om din krop forhindre dig deri? Hvis nej, så vil jeg mene, du har en sund og rask krop. Og ved du hvad? Så har du noget helt specielt, som mange ville give rigtig meget for at have! Det skal man sgu være taknemmelig for! Det er livets største værdi! Hvis bare man kunne købe den for penge, ligesom et par større bryster. Så havde jeg taget et lån og købt et styks raskhed til min far, så han kunne have blevet her på jorden. 

Han kunne have oplevet mig blive kandidat, have holdt dimittendtale her for under en måned siden. Oplevet at blive 60 her d. 24/7 og oplevet min og mors fremtid. 

Min største pine i livet er, at hvis jeg engang skal giftes, så er det uden ham ved min side op af kirkegulvet, hvilket gør, at jeg faktisk aldrig har haft mindre lyst til at blive gift. Min mand vil jo faktisk ingen gang vide, hvem min far var. Mine børn vil ikke møde deres morfar, og jeg vil aldrig igen kunne få mine fars intelligente råd og gode håndværkerhjælp.

Jeg har vinket farvel til meget, da hans krop blev overtaget af kræften og ikke længere var rask. Hvilket gav mig et helt nyt syn på den perfekte krop – den perfekte krop er en krop, som er rask og fungerer i dit hverdagsliv.

En lille anekdote til dette er, at jeg var på en date, hvor jeg fortalte om mit nye livssyn ift krop, sundhed og virkelige værdier til en fyr, som jeg følte en stor tillid til. Efterfølgende skriver han, at han (og jeg citere):  “Jeg er ret vild med din personlighed og værdier. Og synes du er smuk. – er lidt i tvivl om hvormeget jeg er tiltrukket af din fysik. Jeg syntes du er flot, men har ikke rigtig set dine former.” 

(Til hans forsvar skal der lige siges at han straks trak det tilbage, da han indså, at der lød ret overfladisk, hvilket ikke var hans intension, da han jo faktisk syntes om mig. Men jeg har en point med at skrive det alligevel, som kommer som følgende)

Jeg blev først rigtig smigret over de første sætninger, men så kom det med min fysik. 

Hvis man spørger Den Store Danske, så betegnes fysik som: “kroppens almindelige helbredstilstand, især med hensyn til muskelstyrke og udholdenhed”. 

Jeg er blevet tjekket i hoved og røv bogstaveligtalt efter mange sygdomshistorier i familien, hvor arvelig genetik har været stor (mangler endda stadig nogle). Men det tegner sig til, at jeg er rask (7-9-13). Og jeg har okay muskelstyrke og udholdenhed i forbindelse med, at jeg elsker at styrketræne, så det bør også være i orden. Men måske ikke lige det en fyr tænker på… Jeg kan ikke heeeelt sætte ord på, hvordan hans besked sårede mig (og irriterede mit dybt). Jeg tror, at det er dét, at jeg faktisk lige har fortalt ham, hvordan jeg har det med kroppen, og han så pludselig skaber tvivl om mig ud fra noget, som han endnu ikke har kunne bedømme. Ét er at tænke det, gør vi alle vel på en eller anden vis? Hvad gemmer der sig under tøjet? Men at skrive det på den måde, når han lige præcis ved, hvad jeg har gået igennem, og hvordan jeg har det med kropsbedømmelser, det gjorde bare, at jeg stod helt uforstående over, at han kunne få sig selv til at skrive noget så overfladisk! Jeg ved ikke, om det bare er mig?

Personligt går jeg efter, hvorvidt en fyrs ansigts charme er, da det stadig kan ses, når det er gammelt og rynket. Humor, livssyn og værdier, da det er, hvad der får en person til at være interessant for mig. Om der er en ølmave eller sixpack, det er ikke det vigtigste, når alt kommer til alt. Ansigtet og charmen har en stor værdi for mig og kan være udformet meget forskelligt, og det er hér jeg bliver tændt. Og ja, at der så skabes en tvivl på mig som potentiel kæreste, fordi han ikke lige har set det hele endnu?

Højst sandsynligt ikke værd at hænge sig i. Jeg prøver bare at komme frem til, at hvis du bliver valgt fra grundet fysikken, når du har så meget andet at byde på (som han jo faktisk skriver), så er det vidst bare for det bedste, hvis det går forbi. Fyren skal jo også kunne holde dig ud, når du er højgravid og gammel og rynket, og de værdier kommer indefra. Det er jo faktisk ingen gang sikkert, I når dertil sammen. Livet er uforudsigeligt. 

Mor fik aldrig lov til at se far blive gammel og rynket. Hun så ham lide i en al for ung alder pga kræft – og hun elskede ham ikke mindre grundet ændret fysik! Det er ægte kærlighed. Færdig bum. 

Mit kropssyn er ændret, og jeg har aldrig været gladere for min krop. Ikke fordi den er blevet mere perfekt (tvært imod – sorg og lyst til overspisning + manglende motivation til træning gør intet godt for mavens størrelse) MEN fordi den er rask, jeg står op hver dag uden smerter, og jeg kan klare mig selv! Woaw en værdi som jeg fik øjnene op for under min fars sygdomsforløb. 

Jeg håber, at dette gav dig bare en smugle mere glæde over at være rask (håber jeg du er i hvert fald) og måske en lille smugle ændret syn på sundhed. Tak fordi du læste med. 

Relaterede indlæg