Kræftpårørende

Må jeg overhovedet være glad, når en af mine nærmeste har kræft?

24. oktober 2017

Det første stykke tid efter, at vi havde fået konstateret at kræften var i vores familie nu, der havde jeg røv dårlig samvittighed, hver gang jeg var glad. Havde jeg haft en god dag i skolen, på job eller med mine veninder eller kammerater, hvor jeg for en kort stund havde ”glemt”, at jeg havde et kræftsygt familiemedlem, så kunne jeg få SÅ DÅRLIG samvittighed. Hvordan kunne jeg tillade mig at være glad?

Men så sagde et familiemedlem til mig:
Anne-Mette, hvad tror du helst ”personen” vil have? At du er glad, eller at du er ked af det?
Jeg svarede: ”Jamen, ”personen” vil vel helst have, at jeg er glad?
Der har du svaret, du skal tillade dig at være glad, fordi ”personen” ønsker helt sikkert ikke, at du også skal være ked af det eller gå ned med flaget. Du skal passe på dig selv

Det gav pludselig rigtig god mening, hvorfor skulle jeg have dårlig samvittighed over, at jeg til tider kunne foretage mig noget, hvor jeg for en stund glemte al den alvor, som der foregår? Hvorfor skulle jeg ikke kunne tillade mig at være glad? Det bliver jo kun hårdere min familie, hvis jeg vælger, at jeg kun må være ked af det. Hvis jeg ender i en depression over det her, så er der pludselig en mere, som er syg i familien. Hvilket ikke vil være det bedste udgangspunkt, da vi virkelig er ramt af sygdom for tiden.

Så er du pårørende i den første fase efter den tunge besked, så vil jeg gerne fortælle dig:
tillad dig at være glad – tillad dig at smil og glemme. Det vil kun gøre det hele nemmere”.

Relaterede indlæg