Kræftpårørende

Kan en psykolog hjælpe?

27. oktober 2017

Her et år efter at kræften kom ind i vores familie, der har jeg valgt at opsøge en psykolog for første gang. Jeg har været lidt imod at kontakte en psykolog, fordi jeg har følt, at nu når jeg selv er sundhedscoach, så kender jeg jo en masse redskaber selv for at se glasset halv fyldt – frem for halvt tomt. Flere i min vennekreds og i min familie har dog opfordret mig til at prøve. Det kunne jo være, at dette var noget for mig. Så da jeg alligevel var ved lægen en dag, så spurgte jeg efter en henvisning. Henvisningen fik jeg rigtig nemt via en paragraf 5, som betyder, at jeg er nær pårørende til en alvorlig syg. Jeg får gennem min sygesikring 12 gange ved psykologen til en tredjedel af prisen, hvilket jeg ikke vidste før, at jeg faktisk var berettiget til. Men jeg var stadig meget i tvivl, om det var det rigtige for mig, men alligevel prøvede jeg at tage kontakt til en klink her i Aalborg. Faktisk helt frem til at jeg havde en tid tre dage efter, havde jeg stadig mine tvivl, om dette var noget for mig. Men i det øjeblik hvor jeg blev kaldt ind, der var jeg ikke længere i tvivl, da min psykolog var så sød. Hun var imødekommende og lyttende, og det vigtigste var faktisk det der skete i mig, imens jeg var der. Fordi da jeg ikke kendte hende, så gav jeg mig selv lov til at mærke mine følelser. Mærke hvordan jeg reelt havde det med hele situationen og ikke tænke på, at jeg skulle agere på en bestemt måde, så det ikke bliver ubehageligt for den jeg snakker med i forhold til, at jeg kan blive meget berørt, hvis jeg først åbner op. Det er jo ikke alle, som er gode til at tackle følelser. Hvorfor det var rart at snakke med en, som jeg ikke skulle være stærk overfor og ikke skulle tænke på, hvad hun tænkte om min reaktion. Jeg kunne bare fortælle lige ud, hvordan alt er, og hvad der sker følelsesmæssigt i mig. Samt jeg lod tårerne trille, og det var faktisk helt rart bare at lade dem trille og samtidig bare være helt ligeglad.

Jeg synes stadigt, at det er underligt at sige højt, at jeg går til psykolog. Fordi jeg har altid tænkt, at jeg ikke var sådan en, som skulle gå til psykolog. Men når jeg prøver at beskrive for mig selv, hvem der egentligt så går til psykolog, så kan jeg ikke sætte ord på det? Fordi det virker forkert at sige, at jeg tænkte, at det var et svaghedstegn at gå til psykolog, fordi så indser jeg, at det er det jo ikke. Men måske jeg også bare havde forestillet mig, at det var noget helt andet, indtil jeg så selv prøvede det? Det var i hvert fald noget helt andet, end jeg havde forventet. Der er også tale om det helt rigtige match mellem min psykolog og jeg? Der er jo mange forskellige personligheder gemt bag psykologtitlen, så det er jo med at finde en, som matcher dig, og som du har kemi med.

Måske du har prøvet én psykolog, som ikke var god for dig, men så prøv en ny?

Jeg har stadig kun prøvet én gang ved psykologen, hvilket ikke er nok til at bekræfte mig i, at dette er helt rigtigt for mig. Men jeg vil i hvert fald give det en chance, da jeg har en god mavefornemmelse omkring det.

Mit bedste råd er i hvert fald – åben op overfor nogle som du ikke skal forholde dig til, men hvor du bare kan give slip. Det var en kæmpe lettelse for mig. Er det ikke ved en psykolog, så er der så mange andre professionelle fagpersoner, som du også kan bestille tid til. Det handler bare om at finde den rette for dig, jeg overvejer selv meget at prøve en hypnotiser, da jeg så måske kan komme dybere ind i mig selv og virkelig få åbnet op. Men lyt til din mavefornemmelse i forhold til, hvad der er bedst for dig!

Relaterede indlæg