Kræftpårørende

Hvordan bevarer jeg livsglæden?

26. oktober 2017

For mig er det vigtigt at bevare livsglæden, selvom livet er hårdt og uretfærdigt for tiden. Det nærtstående familiemedlem som er kræftramt, er desværre ikke det eneste alvorlige syge familiemedlem i min lille nærtstående familie lige nu. Vi er rigtig hårdt ramt. Som i sådan rigtig RIGTIG hårdt ramt. Mange veninder og venner til mig spørger, hvordan jeg overhovedet kan gå rundt og smile, og stadig tage andres problemer til mig og hjælpe andre? Dertil kan jeg kun henvise til mit indlæg i tirsdags, hvor jeg skrev, at dem som er syge i min familie, de ønsker jo ikke, at jeg skal være ked af det, være ulykkelig eller direkte få en depression. De ønsker jo, at jeg stadig skal have det godt. Så det prøver jeg virkelig på. Personligt synes jeg heller ikke, at der er grund til, at de også skal bekymre sig om mig oveni alle sygdommene. Hvorfor det er vigtigt, at jeg passer på mig selv, så der ikke kommer endnu et sygt familiemedlem.

Det jeg meget bruger, det er, at jeg i mit mindset har prøvet at lave to former for tidslommer. Jeg bor 130 km fra min familie, og det er umuligt for mig at passe min hverdag med skole og arbejde, hvis jeg hver dag skulle være der fysisk for min familie. Jeg ved godt, at det råd der kommer nu, det er måske svært at bruge for nogle pårørende, som fx bor sammen med en alvorlig syg, eller som bor lige i nabobyen, da man står mere i sygdommen i dagligdagen. Men jeg vil anbefale at finde to former for tidslommer alligevel. En tidslomme som hedder ”mig-tid”, og en tidslomme som hedder ”hjælperen-mig”.

Når jeg i dagligdagen er i Aalborg, så vil det være umuligt for mig at bevare livsglæden, hvis jeg hele tiden skulle fokusere på alt derhjemme. Dermed ikke sagt, at det ikke er i mine tanker dagligt, fordi det kan ikke undgås. Men jeg har lavet denne tidslomme, som hedder ”mig-tid” i Aalborg. Her kan jeg være den Anne-Mette, som fokuserer på sit studie og job, har overskud til også at være der for mine venner, har overskud til at høre om andres problemer uden at tænke ”mit er sgu da værre”! Sådan vil jeg nemlig ikke være, jeg vil stadig kunne være søde og hjælpsomme Anne-Mette, som har overskud til kæmpe smil og latter, og som har overskud til at være den grædende skulder for mine veninder. Samtidigt vil jeg stadig også kunne tage til en fest og have det sjovt. Men det kan kun lade sig gøre, fordi jeg tillader mig selv at ligge sygdom på en hylde, og siger til mig selv, at jeg stadig vil være glad for livet, og jeg stadig vil være den person, som folk kender mig for at være. Det tog mig tid at nå hertil. Men at jeg er glad i hverdagene, det giver mig også mere overskud til at være der for min familie, når jeg så er hjemme ved dem i weekenden. Dette er for mig en god grund til ikke at give mig selv dårlig samvittighed over, at jeg faktisk er glad for livet og glad i al almindelighed, fordi når jeg sparer glæde og energi op i dagligdagen, så har jeg mere at give af, når jeg skal være der for min familie. Lod jeg mig selv køre på sporet ”livet er lort”, så ville jeg være i en trist tilstand hele tiden og bare rive mig selv længere og længere ned i et sort hul, hvor jeg både gør det værre for min familie og bliver en træls veninde at være sammen med.

Det er ikke en falsk glæde jeg smører på mine læber, men jeg prøver virkelig bare at ændre mit mindset til, at jeg er nød til at være glad for livet og være taknemmelig for kærligheden mellem min familie og jeg, også venner og jeg. Fordi glemmer jeg den glæde og kærlighed, så vinder kræften og andre alvorlige sygdomme, og de skal ikke have lov at vinde. Jeg vil simpelthen bevare livsglæden – selv i den her svære tid.

Relaterede indlæg